Voorwoord

Jaarverslag 2020

De wereld maakt al bijna anderhalf jaar een ongekende crisis door, die voor iedereen en ook voor de Anne Frank Stichting enorme gevolgen heeft. Als onderdeel van de wereldwijde inspanning om de verspreiding van het Corona-virus tegen te houden, hebben wij het museum in 2020 drie keer moeten sluiten. En nog altijd, sinds half december, is het museum gesloten. In 2019 ontvingen we 1,3 miljoen bezoekers, in 2020 is dat aantal teruggelopen tot 396.779 bezoekers.

In haar nu 64-jarig bestaan heeft de Anne Frank Stichting zich - als onafhankelijke, museale en educatieve organisatie - altijd zonder structurele overheidssteun kunnen redden. Als gevolg van uitblijvende entreegelden zijn we in 2020 gedwongen tot het nemen van pijnlijke maatregelen. We ontkomen niet aan organisatieaanpassingen om de kosten te verlagen en tegelijkertijd ervoor te zorgen dat de kern van onze museale en educatieve missie uitgevoerd kan blijven worden. We hebben afscheid moeten nemen van bijna een vijfde van onze medewerkers.

2020 heeft gelukkig ook lichtpunten en successen. Het Anne Frank videodagboek, dat we samen met Every Media in maart 2020 lanceren, trekt maar liefs 6,5 miljoen kijkers. We krijgen wereldwijd veel positieve reacties. Mede door het fantastische spel van hoofdrolspeelster Luna Cruz Perez voelen veel jongeren zich met Anne verbonden. En, het Anne Frank Huis opent zijn deuren online met speciale educatieve programma’s. Een goed alternatief nu scholen door de coronamaatregelen het Anne Frank Huis niet kunnen bezoeken. Tot de successen moet ook Na het Achterhuis van collega Bas von Benda-Beckmann worden gerekend, dat in november verschijnt. Het boek volgt nauwgezet de omstandigheden waarin de onderduikers in de kampen verbleven en hoe zij aan hun eind zijn gekomen.

Op 1 juni hebben we afscheid genomen van onze zakelijk directeur Garance Reus-Deelder, die een mooie nieuwe uitdaging heeft gevonden als algemeen directeur bij Plan Nederland. Meer dan acht jaar heeft Garance bij de Stichting gewerkt en heeft zij veel voor de organisatie gedaan en betekend. Wij zijn haar zeer erkentelijk voor haar gedrevenheid, kennis en inzet.

We zullen de komende jaren minder activiteiten kunnen uitvoeren, maar het belang om de kern van onze missie te blijven uitvoeren is groot, ook kijkend naar de maatschappelijke gevolgen van de pandemie. Gelukkig laten veel mensen weten het Anne Frank Huis en ons educatieve werk belangrijk te vinden. Dat waarderen we bijzonder. Ook zijn wij de overheid erkentelijk voor de steun die we ontvangen.

Pas nog altijd goed op uzelf en op uw dierbaren.

Ronald Leopold, algemeen directeur
Amsterdam, mei 2020

Op 29 augustus 2020 overlijdt Albert Gomes de Mesquita op 90-jarige leeftijd. Albert was een klasgenoot van Anne Frank en deelde tot op hoge leeftijd zijn oorlogservaringen. 'Waar het echt om gaat, is dat we discriminatie kunnen uitbannen. Alles wat daarbij helpt is goed.' Albert stond altijd voor de Anne Frank Stichting klaar. Of het nu ging om het vertellen van zijn verhaal aan een klas, het geven van een interview voor de Anne Frank Krant of om het bijwonen van een opening van een nieuwe Anne Frank-tentoonstelling - we konden altijd een beroep op hem doen. Daar zijn wij hem zeer erkentelijk voor. Zijn laatste bijdrage op verzoek van de Stichting was op 12 juni 2019, Anne Franks 90e geboortedag. Samen met Jacqueline van Maarsen, vriendin en ook klasgenoot van Anne Frank op het Joods Lyceum, ging hij terug naar Anne Franks voormalige woonhuis aan het Merwedeplein om met jongeren in gesprek te gaan over Annes leven en betekenis.